Sötét

Ezért fogyaszt egy modern autó sokkal kevesebbet mint 40 éve /Gajdán Miklós Vezess TV

Vezess TV
Feliratkozás
Megtekintés 56 451
97% 1 156 30

Minden apró morzsát össze kell kaparnia a gyártóknak, hogy hozni tudják a fogyasztási, kibocsájtási normáit az Európai Uniónak.
Milyen technikákkal érik el a célt? Milyen területen fejlesztenek? A válasz, mindent és mindenhol, még az olajjal is a fogyasztáscsökkentés irányába indultak el!
Feliratkozás a csatornára: bit.ly/VezessTV-feliratkozas
www.vezess.hu/
facebook.com/vezess/

Autók és más járművek

Közzététel:

 

2019.ápr.11.

Megosztás:

Megosztás:

Letöltés:

Betöltés.....

Hozzáadás:

Kedvencek
Megnézendő videók
Megjegyzés 225
Ke Kiccsii
Ke Kiccsii 2 napja
"még mindig vannak akik az 5W-s olajban hisznek" Na itt felröhögtem, de nem azért, mert hülyeséget mondott. Sajnálatos, hogy még a 10W-ben is sokan hisznek, és le is ugatják azt, aki esetleg ennek ellentmond...
FestiWolf
FestiWolf 2 napja
Több ismerősöm váltott a 0w-20 -as olajról 5w-30 -asra és lám az addig 1-2 deci/1000km olajat fogyasztó autója elment vele olajcserétől, olajcseréig!
Attila Bagota
Attila Bagota 2 napja
Hali, az a vicc, hogy a 90-es években már volt olyan autó, ami egy liter körül fogyasztott mindenféle elektrónika, hibrid hajtás, stb nélkül...gondolom az se volt olcsó, de ha azt vesszük alapul, ezek már rég elavult motorok a 7-8literes fogyasztásukkal is...persze, ha akkoriban egy varázsütésre csak olyan autók lettek volna, akkor nem lettek volna olyan drágák, mint a villanyautók se, ha nagyobb darabszámban gyártanák őket...
Peeter Tamerlane
Annyit azért elmondanék, hogy a volvo 144-el beutaztuk a 80-as évek elején Svédországot és Norvégiát, és sosem evett többet 8 liternél (beleértve városi környezetet is)... igen sok múlik a karbantartáson, amit kishazánkba le szoktak szarni, de pl skandináviában baromi kényesek rá!
Szabolcs Zwackyevich
Süket duma! Az elmúlt cirka 100 évben az autógyártó lobby csak meglopta a vásárlókat. Érdemi fejlesztés nem volt, hacsak a sok luxust annak nem vesszük. A család 12 éves Hondája pont ugyanannyit eszik mint a szintén családban lévő fél éves Honda. Fél liter különbségek vannak. Ma ugyanazon elv szerint...és jórészt ugyanazon alkatrészekből álló motorok vannak eladva. Ezt unta meg a világ és vágta nyakon a gyártókat az új kibocsátással. És lőn csoda, rögtön ejtették a dieselt...és bőszen kartelleznek a német gyártók, hogy a korábbi évek hazugságai és lopásai után letegyenek valamit az asztalra végre. Elárulom. -elkéstek. A Nokia...Ericsson...Motorola stb nagyképű vízfeje után ők is mennek nemsokára a levesbe. Tudom hogy vannak olyan idióták akiket megszédíthetnek és nekik míg a világ világ, az autónak bőgnie kell, és füstölni....na de a gőzgépről is hitték hogy örök....meg előtte a lóról is. Normális ember meg tudja, hogy ha most ugyanolyan orvosi eszközökkel operálnák mint 100 évvel ezelőtt....hasonlóan keveset fejlődött volna az orvostudomány...vagy éppen a TV-k lennének CSAK annyira fejlettek mint 100 éve, akkor durva világ lenne. Az új...ma legördülő autók egy csomó hülyébbnél hülyébb elektronikával szereltek. Elég a leállítás után maguktól csukódó tükrökre gondolni amivel több típusnál 2x (kemény) 6 cm-t nyerni. Vagy az ajtónyílásra befogó fékek...sorolhatnám. De mennyit is nőtt az autók élettartama? Kötelező szervizekek feltárt méregdrága "karbantartási díjak"....visszahívások száma?
Józsa Márton
*A BENZIN UGYANOLYAN VOLT 50 ÉVE?*
Micka Datwist
Micka Datwist 5 napja
0W-s olajjal jol lehet kolbaszt sutni
AutóSámán
AutóSámán 6 napja
Mester! Jó, hogy tanít a Tanár úr!
Dávid Fodor
Dávid Fodor 8 napja
Tehát megy ezerrel a görcsös fejvakarás, hogy hogyan lehetne még három cseppel leszorítani a fogyasztást. Mi volna, ha a sok vergődés helyett végre elengednénk a francba a belsőégésű motort?
Janka Hunor
Janka Hunor 8 napja
Sok hűhó semmiért, elektromos autóké a jövő 😋
István Vígh
István Vígh 8 napja
Rendkívül érdekes és tanulságos volt, de egyben kissé hihetetlen is, persze csak számomra. Tudjuk jól, hogy szinte az összes autó gyártó cég megbukott a kibocsátási adatokkal, aminek főleg a teljesíthetetlen követelmények lehettek az okai. Ha most ezeken még ennyit szigorítanak, azt nem hiszem, hogy tudják majd hitelt érdemlően teljesíteni. Van egy bizonyos határ, amit tudomásom szerint már nem lehet szegényíteni, értem ez alatt a benzin levegő optimális értékét. Szerintem már eljutottak a gyártók ennek az értéknek a határára, ami megmutatkozik a motorok teljesítményvesztésében. Lehet korrigálni kissebb tömeggel, légellenálással, de az űzemanyagot nem lehet a végletegik elvonni. Erre a hirtelen "fejlődésre" a legjobb példa a háromhengeres 1000-köbcenti körüli turbós kávéfőző méretű motorok, amik rövid futás teljesítmény után beadják a kulcsot és az Autó Motor und Sport csatorna tesztjei szerint 12-!!! liter körüli fogyasztást produkáltak egy nagy testű autóban egy átlagos teszten ! Én úgy tudom, ha a turbós motort hajtjuk, lényegesen többet iszik, mint egy szívó motor. És itt meg is dőlt a kevesebb több szlogen ! A kevesebb sosem lesz több !!! Persze laboratóriumi körülmények között, lehet 4-liter alatti fogyasztást produkálni, de a való életben soha ! Ez a több mint 100-éves technika, eljutott a fejlődés végére, nem lehet tovább csűrni, csavarni. Elő kéne venni agondosan eltitkolt, eldugott találmányokat és rögtön lenne megoldás ! Persze amíg a kőolaj ekkora üzlet, erre nincs esély !
Csaba Hegedüs
"A szívás, munka!" - Gajdán Miklós 2019
Skodabajnok
Skodabajnok 5 napja
"A szívás, munka!" - Dr. Dre 1992 huvid.net/video/vide%C3%B3-0F0CAEoF4XM.html
hunlaprovo
hunlaprovo 9 napja
itt az idő, a számítástechnika is fejlődött, most az autóiparon a sor
Stratos Lockon
Stratos Lockon 10 napja
Már a legelején agyon kellett volna lőni a sok okoskodó kontárt akik mindenáron az autóipart akarják tönkrevágni. Mindeközben azzal semmi gond hogy pl Németországban a leállított atomerőművek helyett elindítottak egy csomó hőerőművet(szén és egyéb rondaságok), gondolom az kicsit se számít. A keleti országokról(Kína, India, stb) nem is beszélve ahol kb tojnak bele az egészbe és azzal termelnek áramot amit éppen el tudnak égetni.
Istvan Szanto
Istvan Szanto 10 napja
Negyven éve lehet viszont a harminc évesek nem esznek többet mint a maiak.
Istvan Szanto
Istvan Szanto 4 napja
+Csányi Viktor ki gondolt a benzinesekre ? Én diesel párti vagyok és ott meg előfordulnak ilyenek
Csányi Viktor
Gondolom nem nagyon közlekedik mai, modern autókkal. Még egy húsz éves szívó benzines Ford Focus is sokkal többet kér átlagban, mint egy mai, ugyanebben a kategóriában. Azért ott nem nagyon fordult elő, hogy városban, klímával, 5-6 liter között járjon valaki folyamatosan egy benzinessel.
Jozsef Wess Nagy
Ezek a kisköbcentis motrok,jók ezek a fogyasztással míg a teljesitmnyeikel, viszont a meghajtót elemek nagyon gyengék,a nagy myomatékot nem bírják.Biztos hogy ez is egy gond amit még fejleszteni kell,e Pl.TSI motorok, lánc vezérléssel, e nagy kompressziós könnyebb tartalmú alkatrészek,hamarabb koppnak,vagy anyagok,nem eléggé tartósak vagyis nem mehfeleöek... Jó fej a Tanár Úr 🍻
László Szabó
László Szabó 10 napja
Az 1200-es Lada elment 8l-el ha tojás volt a lábad alatt, ha odanyomtál neki, 10-12-őt bezabált, de az egy 40éves technika! Most egy 1200ccm-es túlelektronizált, agyonbonyolított ugyanúgy bezabál 6-9litert. Olyan hihetetlen fejlődés azért nincs, nem beszélve arról, hogy a mai autók élettartamát 10évre datálják.
Vezess TV
Vezess TV 10 napja
Előbbi 50 lóerő utóbbiak 100-130.
MIKLÓS NAGY
MIKLÓS NAGY 11 napja
Profi, le a kalappal!!! Tisztelet!
Aurora Szabo
Aurora Szabo 11 napja
Mint mindig... KIVÁLÓ ELŐADÁS érthető, korrekt. Minden autoszerelonek kötelezővé tenném az előadásait (akkor talán nem adnának olyan tanácsot hogy 5w30 gyári olaj helyett 10w40jobb)
Árpád Szeiff
Árpád Szeiff 11 napja
Ahogy nézem, a követelmények teljesítésének ára az egyre rövidebb élettartalmú autók lesznek. Ez valamilyen szinten akár környezetvédelmi öngól. Például: Az olajak egyik szerepe a kopások áthidalása. Elhiszem, hogy ezek a vékony olajok kitűnők egy új motorban. Ha valakinek van már tapasztalata, (pl. taxis,) hogy egy ilyen új konstrukciós autóba milyen olaj kell ha már futottabb, és ez hány ezer kilométernél jelentkezett, akkor kérem írja meg válaszban.
Kertész Kristóf
Hajrá tanár úr! Remek videó!
tomhawk007
tomhawk007 11 napja
Tanits Mester 👍
István Kis
István Kis 11 napja
Hát azért nem vagyok meggyőződve az úriember tudásáról,sokakkal ellentétben. A nejem "gömbölyű" Corsája 6 liter körül evett,az utána következő már inkább kilencet. A tényleges fogyasztást sem kellene összekeverni a gyártók által megadott vákuumcsőben ,lejtőn ,folyamatos kilencvenes tempójú sebességnél hátszélben mért ,idealizált adataival. Nem fogyasztanak kevesebbet,sőt inkább többet a mai autók. És ne beszéljünk arról, hogy mennyivel erősebbek,mert az nem pozitívum,hogy sok önjelölt Fittipaldi kétszázzal száguldozik, meg lámpától lámpáig gyorsulnak egymás ellen. Közlekedésre teljesen felesleges ilyen erős kocsikat gyártani. Más is leírta,de röviden én is megemlítem,hogy még csak nem is környezet barátabbak,mert a sok katalizátor, részecskeszűrő,és a többi kütyü előállítása ,és semlegesítése minden,csak nem környezetbarát . Nem csak lukon kijövő füst okoz környezetszennyezést. Azok, akik megbuktatták a VW dízeleit ( nem mintha a többi jobb lenne,hiszen irreális értékeket határoznak meg,amit nem,vagy csak iszonyat költséggel lehet betartani) csináltak egy kísérletet, amiben modern, és régi típusú dízeleket hasonlítottak össze, valós, közlekedésben mért adatok alapján,és érdekes módon a régiek egy típus kivételével,( Mercedes ) ,jobb értéket mutattak mint az újak. Meg lehet keresni, valahol biztos fent van még a neten, a cikk. Az biztos,hogy a benzineseknél sokkal nagyobb a fogyasztásnövekedés mint a dízeleknél. Skoda Fabiánk van három,és 1.4-es 9 alá nem megy be,de 7, inkább nyolc a 1.2-esek fogyasztása is. Az Octavia 1.6 benzin 10 alatt nem áll meg. Egy ekkora autó huszonöt éve 7-8 között evett. A dízel ,170 lovas Superb-ek 6.5 l átlagot tudnak,de 7 fölé sosem megy. Az mondjuk nem annyira rossz. A 2.5,124-es Mercim 5-6 l eljárt,és egy barátomnak egymillió kilométer van benne. :) Ne felejtsük azt sem el,hogy a viszonylag sűrün cserélendő bonyolult alkatrészek,( pl, kettős tömegű lendkerék,vagy szíjtárcsa,stb ) előállítása szintén környezetre káros hatással bír, míg egy régi lendkereket gyakorlatilag örökké lehet használni. Szóval ne dőljünk be, a marketing dumának. Ja, a prius se nagyon pöfög ám el öt alatt,országúton cseszheted a hibridet,szóval az sem egy nagy szám.
de ec
de ec 11 napja
Azért lenne jobb a garázsból a köv. rész, mert ott nem a fontoskodó szerelő üvölt a háttérben ( bemutatva, h ő is ott van) hanem esetleg egy kis madárcsicsergés lesz. Köszi Tanárúr!
András Horváth
Az a 250 merci motor elketyeg 1.5 millio kilometert is ez a nemmindegy....
Taál Péter
Taál Péter 3 napja
Csak hogy erre semmi szükség mostanában. ;)
Ottó Bálint
Ottó Bálint 11 napja
Milyen igaz!!!
Pa No
Pa No 11 napja
Én vártam volna egy említést arról, hogy a 135gramm/km átlagot azért jattívák az elektromos autók gyártásával is, legalábbis tudomásom szerint.
You Tube
You Tube 11 napja
Kurvára fejlödik tényleg :D Szerintem ez nem nagy dolog hanem ez a minimum hogy 40 év után kevesebbet fogyasztanak :D A belsö égésü dolgok felett már eljárt az idö és olyan mint ha az internet helyett még füstjelekkel komunikálnánk..
birgula011
birgula011 12 napja
1976 ban a golf elment 4.5 literrel 2017 ben a corsa 4.2 litert fogyaszt.Ezt nem nevezném hatalmas fogyasztás csökkenésnek.
birgula011
birgula011 4 napja
+Csányi Viktor én valós adatokat írtam,a katalógus adat egész más. A tölthető hibridet meg nem kellene egy kalap alá venni egy sima dízellel. Láttam a Q7 (lehet hogy X5)tölthető hibrid tesztjét ott volt szó 2 literes fogyasztásról a műsorvezető jókat nevetett rajta.
Csányi Viktor
Azért a 4,5 literes fogyasztás, az nem lehetett valami nagy menetdinamikai élmény! Végülis egy kéttonnás új A6-os Audi is elmegy akár két literrel is - hengerlekapcsolással, vitorlázó módban, lágy-hibrid rásegítéssel, nyolcadik fokozatban...
birgula011
birgula011 10 napja
+gpont73 még az is lehet.
gpont73
gpont73 10 napja
+birgula011hát, ha ennyire nem számít semmi, akkor te nem tudsz vezetni, és a többi rizsa :D
birgula011
birgula011 10 napja
+gpont73 ja tényleg a golfban 74 és akksi volt a corsában meg 55 ös. A Golf akkor evett 9 et ha 200 km et mentem vele. A többi csak rizsa.
Róbert Nagy
Róbert Nagy 12 napja
Citroen CV2 keveset fogyasztott ma regen is. Ennyi fejlsztesekre befektetet penzbol meg lehetett volna oldani az elektromos auotok hibait.
László Enzsöl
Minden tiszteletem Gajdos tanár Úrnak. Egyetértek a mondani valóval. Kérdésem az hogy a számítás technikában a processzor sebességek fél évente a duplájára tudták fejleszteni, a motornál 40 év alatt a fogyasztást csak a felére csökkenteni vagy a teljesítményt talán a háromszorosára növelni. Ugyan miért fejlődik ez ennyire lassan? Egyébként az Én egyik 45 éves Mercedesem (automata váltós) 90 Km sebességnél 6,2 l üzemanyagot fogyaszt. Ha esetleg hihetetlennek tűnik, akkor szívesen találkoznék tanár úrral és együtt lemérhetnénk ezt.
András Lőrincz
Gajdán úr köszönjük szépen az újabb remek videót. Mindig élvezettel nézem őket, nagyon hozzáértő és nagyon jó az előadói stílusa. További jó videókat és jó egészséget kívánok Önnek
johny. tayl.
johny. tayl. 12 napja
Sajnos ez nagy fogyasztáscsökkentés és teljesítmény növelési divat erősen a minőség rovására fog menni..de hát kit érdekel a csóró magyar úgyis csak 5-6 évre vesz kocsit aztán 100.000km után leselejtezi.A régiek lehet kétszer annyit fogyasztottak,de még ma is mennek.Sztm egyértelműen a villanyautóé a jövő,ezt a 100éves belsőégésű kőkorszaki technikát már el kellene felejteni és ekkor elánnal az elektromos hajtás fejlesztésébe kezdeni,mert ott még tényleg van mit fejlődni.
f. l.
f. l. 12 napja
Credit carbon elektromos vagy hydrogén motorokkal vagy eladjàk egymàsnak a fel nem hasznàlt egységeiket példa FIAT TESLA
Gyoszor
Gyoszor 12 napja
Lenne egy kérdésem: API SN+ olajat bármibe bele lehet tenni?
Gyoszor
Gyoszor 12 napja
bocsánat úgyértve, amibe alapból SM olaj kell, abba mehet?
TheSzaboZE
TheSzaboZE 12 napja
A Trabanttal városban 7-8 literrel jártam a 90-es években, a 2000-esben Mazda 323-al 8 literrel jártam, a 2016-os fabiaval is 8 liter a város. Számomra ez nem fejlődés. Értem én, hogy súly, meg extrák, de úgy kéne gondolkozni, hogy milyen célra használjuk azt az autót.
TheSzaboZE
TheSzaboZE 12 napja
+Gábor Érdi Jó. És a mazda? ;-)
Gábor Érdi
Gábor Érdi 12 napja
Azért ha egy trabant méretű, súlyú és teljesítményű autót használnál modern technikával (ha létezne ilyen) jó eséllyel 2-2,5 liter körül lenne a fogyasztása... volt fejlődés, de az "igények" miatt nem látszik annyira mert az autók generációról-generációra nagyobbak (kategórián belül), a motorok egy időben folyamatosan erősödtek... főleg az új turbós motorok "nyomatéka", de ha az ki is használja az ember a fogyasztás már nem annyi lesz mint papíron... lehet még itt kicsit fejlődni, de hosszú távon az elektromos meghajtásé a megoldás (eleve kevésbé karbantartásigényes is)... a kérdés az esetében, hogy azok akkumulátorokkal vagy valamilyen alternatív energiahordozókkal terjednek-e majd el széles körben (szerintem kamionoknál, buszoknál, teherautóknál hidrogén a jobb megoldás, személyautóban "talán" az akkumulátor, bár ez inkább használatfüggő, sok használat esetén a hidrogén jó ... "ritkán" használt járműnél a hidrogén nagyon nem jó mert "elszivárog").
flame04ful
flame04ful 12 napja
Haj, a diesel, és most már a benzines autót is meg fogják ölni, az egyre nagyobb követelményekkel! fuck! :(
cvbnm8053
cvbnm8053 12 napja
Nagyon rendben volt az adás! Minden tiszteletem!
Károly Ipacs
Károly Ipacs 12 napja
Kedves Miklós nagyon szeretem az oktató filmeket ,nagyon tanulságosak.
Laszlo Kalmar
Laszlo Kalmar 12 napja
Értem én, hogy kellenek a gyárak, a szponzorok, nem lehet mindig objektiv tisztán technikai dolgokról beszélni, az olajak kapcsán fontos megemlíteni, ne tegye a nyomorult a fillérekért vett, 8-9 éves relative modern (nyugaton már régesrégen levetett) félroncsába a legolcsóbb tecsós 15w40es ásványit, mert rövid úton megöli, szóval a tájékoztatás fontos...DE!Azt azért mindannyian érezzük hogy:1. Az autók és pláne a motorok, blokkok, gépészet tartóssága, élettartama meredeken zuhant, fajlagos fenntartási és javítási költsége ugrásszerűen megnőtt, és nem (sőt elsősorban nem csak!) a feltöltés miatt önmagában2. Az 5literes valós fogyasztás ÁLOM, átlagosan pláne, hisz ha egy gyár merészel akárcsak minden 20db után egy db erősebb, nem turbós, nagy V motoros autót eladni, na az nem 5öt fögyaszt még tesztciklusban sem, de nem is 7 vagy 8 at. Ehhez a szériaautóinak tömegben már most, ma, jelenleg(!) tényleges kerek 4 litert meg 3.x litert kellene tudni,hogy kilegyen a valós kvóta, amint nyilvánvalóan nem tudnak, tehát egy nagy humbug az egész3. Mindezen fogyasztások ügyes marketing eredményei, és kb olyan játék részei, mint a modellek és magazinok, van egy kamu "valóságszimuláció", azt tilos direktben felismerni (elvileg!) de OTT és CSAK ott kell mesekibocsájátás és (mesefogyasztást emiatt), a valóság senkit nem érdekel. Illetve újabban már annyira kilóg a lóláb, hogy elkezdte a szaksajtó függetlenebb része a nem megvehető és ehalgattatható USAban (nyilván az EU konkurenciát elsősorban, loll!) ténylegesen mérni, és kongatni a harangokat. (ebből let a disesel botrány...is) Mert ott tartunk ,hogy lógótestű bibircsókos ráncos öregasszonyokat fotosoppolnak nekünk 20éves topmodelekké, playboy-os hasonlatot folytatva4. Az autógyárak szemérmetlenül megvezetnek abban is, amiben eléggé alájukpakol ez a video is, sajnos. Ez pedig nem más, mint a "katalógus teljesitmény" témaköre. Egy modern turbós kislöktérfogatú motor papiron csilliárd lóerős, de aki hazai sűrű városban ment már ilyennel, az nagyon jól tudja, mi a valós érzet, egy döglött, kelletlen, lefojtott vicc. Az autó CSÚCStejesitménye ugyanis olyan semmire jó adat, mint egy nő testsúlya vagy derékbősége, nyilván a gyáraknak óriási marketingmunkája és felfoghatatlan euro milliárdjai vannak abban, hogy erre nyáladzzunk a katalógusban. A valóságban az a 70lovas szívómotoros "tragikus nagy láda" egyáltlán nem fele olyan erősnek érződik, mert nem is az, a technikai fejlődés és a mérnöki erőfeszítések természetesen valósak, és lehet mindezt az ártalomcsökkentést csodálni vagy helyeselni, de azért túl sok itt a szemfényvesztés, a kamu, a rejtett csalás és átqrás...És most ez a video kifejezetten marketinganyagosra sikerült. Sajnos, kár érte.
Feke Pál
Feke Pál 12 napja
Tisztelt Miklós! Nagyon nagy köszönet a videókért! Lehet, hogy ezzel nem én leszek egyedül, de szeretnék feldobni egy kérést egy hasonló videóra a modern részecskeszűrős benzines kocsik technológiájáról. Ugye divatba jött a dízel fikázás, ami szerintem nem csak azért van, mert kormol, meg kerreg, stb., hanem mert elkezdtek egyre többen rájönni, hogy már nem tudják a részecskeszűrő miatt úgy használni a mai modern dízeleket, mint régen. Ugye adott egy példa: Reggel kocsi indít, gyerek suliba, oviba, onnan munkahelyre. Délután ugyan ez visszafelé. Hétvégén leugrik az ember vidékre, vagy kirándulni, de nem autópályán. Ugye ezt még egy nem résezcskeszűrős régebbi dízel ésszerű használat mellett tudta hosszabb távon tűrni. Viszont a környezetemben akik az elmúlt 4-5 évben hasonló használatra új részecskeszűrős dízelt vettek, azok már egy ideje küzdenek az említett alkatrész eltömődésével. Ugye belátta a józan paraszt, hogy akkor ez van, vesz egy benzinest az ilyen nemű használatra. Na most mi a helyzet egy modern részecskeszűrős benzinessel? Ez már fogja bírni ezt a típusú használatot? Miben különbözik a benzines részecskeszűrős technológiája a dízelétől? Ugye annó egy TSI kipufogója is olyan kormos volt mint egy dízelé. Ha az ember szeretne egy kicsit dinamikusabb kocsit venni, akkor inkább mondjon le róla, ha már fel sem hajt autópályára hétvégente? Nem kívánok 2 kocsit fentartani, hogy a kicsi szívóval furikázzak hétközben, amiben még nincs részecskeszűrő, majd hétvégén beröffentsem az erősebbik tesóját. Tudom, hogy ott vannak az új Mazdák, nagy respekt is nekik, hogy még meg tudják oldani, de akkor sem tudnak olyan dinamikát mint egy 1.5 tsi, vagy 2.0 tsi-t már meg sem említem. Egyenlőre elég lenne egy válasz is, hogy lesz-e ilyen videó. :) Üdv.
Biczó Gergő
Biczó Gergő 12 napja
ezzel csak egy probléma van hogy egy kisebb lökettérfogatú motort hasonlítunk egy nagyobbhoz plusz ha turbo lerúgja magát akkor már baj van szóval ily módon a régi szívó stabilabb és azokból is azért lehetett kevesebbet kihozni
Norbert Hajdú
Norbert Hajdú 12 napja
Köszönjük tanár úr! Legyen szíves abba ne hagyni ezeket a műsorokat! Imádjuk!
Chr _
Chr _ 12 napja
Biztosan én vagyok a hülye, de az első szám, azaz az itt emlegetett 0 NEM a motorolaj viszkozitását adja meg, hanem azt jelöli, hogy téli körülmények között, vagyis fagyban (W=winter) az olaj meddig őrzi meg a viszkozitását (szivattyúzhatósági határ). Vagyis konkretén: 0W -40C, 5W -35C, 10W -30C, 15W -25C, 20W -20C. A második szám adja meg azt, hogy az olaj mennyire viszkózus üzemi hőmérsékleten, (vagyis mennyire "folyékony",vagy "sűrű"), minél kisebb a szám, annál "folyósabb". Ezt ebben az amúgy teljesen feleslegesen hosszú videóban nem sikerült átadni. Én amúgy 3x aludtam el rajta. Ezen kívül köszönjük a burkolt termékmegjelenítést, jó mindenkinek meg kell élnie valamiből.
Lőrinc Kósa
Lőrinc Kósa 12 napja
Azért a 7:28 az meglepett :D
Gtaszaki
Gtaszaki 10 napja
Snoop beájulna :D
János Szabados
János Szabados 12 napja
Végre kapott “szegény” Tanár Úr mikrofont. Juhééé! Kinek kell megköszönni?
100m
100m 12 napja
Azt nem lehet hogy ezeket a belsőégésű fostaligákat kitakaritani a bolygóról :(
Tibor mohácsi
+100m költözz vidékre ha zavar :) :) :)
100m
100m 11 napja
​+Krisztián Bagosi kicsit elvonatkoztatál szerintem költözz fel csak 2 hónapra megértenéd miről beszélek
Krisztián Bagosi
+100m Te tudod, de elég hamar éhen halnál, hiszen ezek belsőégésű szarok ( kamion, kisteher, vonat, hajó) szállítják az élelmiszer kb 100%-át.
100m
100m 12 napja
+Krisztián Bagosi csak az a legnagyobb baj hogy ezek a műsorok még tovább butítják az emberek a saját magunk alatt vágjuk a fát mindent csak a rohadt pénz irányít meg az önzőségünk tisztelet a kivételnek a teher vonatokon százával állnak az ujj autók nemszámit hogy már az utcákon mozdulni se lehet a sok szarrakástól de még az se lenne nagy gond ha legalább zöldek lenének én szívem szerint az összes belsőégésű szart kettévágnám lehet tőlem akármilyen drága
Krisztián Bagosi
+100m Azért ez elég korlátolt gondolkodás ugye érzed Te is. Ha már csak busszal jársz akkor Te is égetsz el szénhidrogéneket. Ha vidékre utazol vagy repülőre ülsz szintén. Nagyon messze vagyunk még attól, hogy mindenki elektromos autóval, motorral járjon, de véleményem szerint is az a jövő.
István Vincze
István Vincze 12 napja
Pár gondolat a videóban elhangzottakhoz. Sajnos 50 éve még nem éltem így arról nem tudok érdemben nyilatkozni. Viszont a vasfüggöny leomlása után a Golf 1 meg a Ritmós időszakot már átéltem. A benzinesekkel vigyáznék, mert régen is nagyon lábfüggő volt a fogyasztás. A saját Ritmómból kiindulva ami nálam 9 litert produkált, amikor meg kölcsönadtam a családtagnak meg 5,5 max 6 litert. Ebben sem volt még injektor, turbó miegymás. Szóval 6 literes fogyasztás vegyesbe egy Golf méretű autónak szerintem nem sok, most sem tudnak sokkal kevesebbel elmenni, de a turbó miatt a kéndioxid kibocsátás összehasonlítására kíváncsi volnék. Meg ugye a modern autóba már kell a lötyi a nox visszaszorításának érdekében, az mennyi és mennyit fogyaszt 100-on? Egy szónak is száz a vége, a régi autók olyan egyszerűek voltak mint a faék a mostani, 2 literes fogyasztásjavulással, meg olyan bonyolult, hogy lassan a szakszervizben is csak a kezüket tárogatják, ha a komputer nem ír ki semmit. Ez zsákutca nem fejlődés. Vegyük sorra: Elektronikus gyújtás, befecskendezési rendszer, turbó, két fajta katalizátor, részecskeszűrő (már a benzinesbe is), és a komputer ami az egészet vezérli, így egy csomó szenzor. ebből 1 adja be a kulcsot aztán jöhet a még szennyezőbb autómentő, és oda a "sok" környezetvédelmi előny.
Gyoszor
Gyoszor 12 napja
Teljesen egyetértek. Én az ezeröcsivel pár éve 6,8-7,5el utaztam, most már nem tudom produkálni, valószínűleg a kopások túlnőtték az elviselhető szintet. A 7,5 egyébként Mátrázás volt 4 személlyel, élvezetesen, nem tojással a gázpedál alatt. 10w-40 olajjal. Az 1,4T motor viszont nem megy 6,8 alá 5w-30al, igaz megy 130 fölé is ha kell, de nem szokott előfordulni. Ladával átlag 100km/h körül mentem. Igaz, a Ladával sikerült már 15L/100at megetetni, és nem szántottunk vele, csak rövid távok. Az 1.4T Suzuki ennyire nem megy el, 8,6nál meg szokott állni téli rugatáskor is. Azon szoktam gondolkozni, mire összeáll egy ilyen modern autó, ahhoz annyi káros anyag kell, rengeteg elektronika, szervo motorok, drága fémek, hybridbe akksik tömkelegével, plussz még motor is van benne, hogy a fenébe lenne az környezetkímélő? Ladába igaz több benzin kellhet, de ha nem zabálja az olajat, akkor egy 16ezerFt katalizátorral sokat elmegy, még műszakis értékeket is tud pufogni hétköznap, nem csak kétévente pár percre. Kell bele néha egy 500 Ftos megszakító, szintén annyiért levegőszűrő, meg 4-6 évente egy akksi 11-15ezerért. 4 olcsó gumi alá. Viszont nem véd meg, nincs benne hideg csak télen, nincs légzsák, sorolhatnám a kontrákat is. Én szívesen megkérdeztem volna egy régi Mergás meg Volvós embert, hogy mennyi is az a 10-16 liter százon.
Hajdu Tomi
Hajdu Tomi 12 napja
most ha 10w40-esbe veszek ilyen shell olajat akkor jobb lesz a motor?
Baladár
Baladár 12 napja
Néhány kilométer megtétele után annyira jó lesz, hogy hazafelé (vagy a bontóba) menet már a fogyasztása és a károsanyag-kibocsájtása is teljesen megszűnik. Az így megspórolt üzemanyag-költség százszorosát viszont érdemes zsebben tartani, mert a tréleresek szeretik a pénzt. Egy megszívlelendő tanácsot azért adok, ha megengeded: eszedbe se jusson más viszkozitású olajat tölteni a motorba, mint amit a gyártó előírt. Sok százezer forintba tud kerülni a motorcsere, még régi vasaknál is.
Attila Szekeres
Attila Szekeres 12 napja
Hogyan kerül bele a Benzin/diesel kibocsátás átlagszámításásba az elektromos autó? A hybrid nyilván oda, amilyen hybrid.
Ervin László Horváth
Köszönöm, ez érdekes volt. Megint újat tanultam. A videó elején nem műszaki jellegű problémákat elegánsan átugrotta az előadó, a vagy jót vagy semmit elv alkalmazásával. De én, mint no-name kommentelő azért tennék egy megjegyzést ezekhez (és csak ezekhez, a műszaki részhez nem): az eu egyre inkább eltolódik az emberi civilizáció lebontásának, tönkretételének az irányába, és az emberi civilizáció egyik legértékesebb, életünkbe legtöbb jót hozó eleme, az autó elleni hadjáratban is élenjár sajnos. Pontosabban: nem a felső tízezer autózása ellen folytat hadjáratot az eu, hanem a dolgozó középosztály mozgási szabadsága ellen. Ebbe a hadjáratba illeszkedik az egyre irreálisabbá váló fogyasztáscsökkentési előírás-sorozat. Meg a CO2 kibocsátás FOLYAMATOS ARCUNKBA DÖNGÖLÉSÉNEK a kötelezése. Mert nem bízzák a "szent piacra"! Vajon miért? A kérdés költői. A Nagy Szent Piac nem honorálja azt, ha az autógyártók egyike folyton megadja a CO2 kibocsátást, a másik pedig nem. Ettől még a vásárlók nem fogják azt az autót venni, még az évek-évtizedek óta tartó óriási CO2-hanta-sajtóhadjárat-agymosoda ellenére sem! EZÉRT "KELLENEK" AZ ELŐÍRÁSOK (ez finomított megnevezése a hadjáratnak) ÉS A LASSAN A JÓZAN ÉSZ HATÁRAIT MEGHALADÓ BÜNTETÉSEKNEK! Holott az nyilvánvaló, hogy az elfogyasztott üzemanyag alakul át CO2-vé. Vagyis a már régóta megadott fogyasztás adat MAGÁBAN TARTALMAZZA a CO2 kibocsátási adatot is. Az, hogy a CO2-t külön fel kell tüntetni, sőt KÖTELEZŐ, EZ NEM MÁS, MINT MÉDIA-HADJÁRAT! Az emberek agyába dögönyözni a CO2-t, semmit más. Volt már ilyen kizárólagos média-agymosás, a kelet-európai országokban, a szocoalizmus alatt. És kezdeti sikerek után hatástalanná vált. Most ugyanezzel próbálkoznak Nyugat-Európa aljas urai, de még a szocializmusnál is kegyetlenebb és erőszakosabb irányba fordultak. (ld. még fosfaszbúk-cenzúra, totális sajtó-egyirányúság, emberek bölrtönbüntetése a puszta véleményükért, kirúgása a munkahelyükről, stb) Az embereknek újra vissza KELL szokniuk az egymás közötti személyes beszélgetésekre, bár ez az információ-áramlás lassú és körülményes az elektronikus eszközök használatához képest, ami hátrányt jelent. De még mindig jobb a lassú, mint a semmilyen. --- A KÖZLEKEDÉSNEK OKAI VANNAK! Ezekkel az okokkal nem foglalkoznak az autózás-ellenes hadjárat szervezői, pedig ha tényleg az lenne a céljuk, amit hazudnak nekünk, AKKOR ITT KELLENE KEZDENI A KIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉST! A közlekedés okait kellene felmérni és kezelni. Amihez persze ész és emberség kellene, aminek a világot romboló-bomlasztó rejtélyes erő pont az ellenkezőjével rendelkezik. Csak pár gondolat: -- A munkamegosztás és specializáció növekedése miatt növekednek az átlagos lakás-munkahely távolságok, de nőnek a lakás-ovoda-iskola-orvosirendelő-stb távolságok is. -- Emberi léptékű városokra lenne szükség, az emberi életet és lehetőségeket pusztító mega-giga-városok helyett! Olyanokra, mint amilyenben én felnőttem, ahol negyedóra-20perc gyorslépéssel elértem az iskolába. -- Egyre csak nőnek és nőnek a különbségek ember és ember között, városrész és városrész között! Közbiztonságban, lakókörnyezetben (lakótársak). Ez az erős polarizálódás is növeli a távolságokat. Például -- továbbá -- a tömegközlekedési eszközök közbiztonságának a drasztikus csökkenése szükségessé teszi a gyermekek autóval szállítását. -- A távmunka csak nem akar terjedni. Ami azért is furcsa, mert a távolból fizetési módszereket meg hadjárat szinten erőltetik-trükközik ránk, azokat a fizetési módszereket, amelyek lehetővé teszik, hogy a nagy büdös semmiért szedjenek pénzt, még ahhoz sem kell fizikailag jelen lenniük a trükkös rablóknak (élen a fizetőparkolási gyalázatmaffiákkal).... Szóval lenne bőven lehetőség a KÖZLEKEDÉSI SZÜKSÉGLETEK OKAINAK orvoslására. De pont az ellenkezőjét csinálják. Ami miatt ezt leírtam: MIÉRT NEM VÁLIK VÁLASZTÁSI KAMPÁNYTÉMÁVÁ AZ AUTÓELLENES HADJÁRAT KONTRA EMBERKÖZELI MEGOLDÁSKERESÉS? Ahogy a "környezetvédelem" hazug jelszavai, már évtizedek óta tartó életminőség- és civilizáció-ellenes aljasságai kampánytémává lettek, pedig EZEKET NEM A KISEMBEREK ALULRÓL JÖVŐ AKARATA TETTE AZZÁ!
Baladár
Baladár 12 napja
+Dávid Kaszab Az agymosásnak nem ő az áldozata, hiába próbálod nevetségessé tenni azt, amit leírt.
Dávid Kaszab
Dávid Kaszab 12 napja
Meg a chemtrail -t is
Dávid Kaszab
Dávid Kaszab 12 napja
Azt kihagytad hogy a föld lapos!
György Ágh
György Ágh 12 napja
Köszönöm Miklós a szakértelemmel és körültekintően összeállított érdekes előadásodat. Kérdésem, hogy azonos széndioxid kibocsájtáshoz miért engedélyeznek a gázolaj fogyasztáshoz képest 13.9%-kal magasabb benzinfogyasztást, amikor a fajsúly és égéshő értékekből számolva az azonos hőmennyiséghez tartozó tényleges fogyasztáskülönbség csak 4,8%-os a dízel javára? Valószerűtlennek tartom, hogy a mai benzinmotoroknak 9,1%-kal jobb a hatásfokuk a dízelmotorokénál. Talán a benzinben ennyivel kevesebb a szén és több a hidrogén, mint a gázolajban?
Eleriona
Eleriona 13 napja
Azért megjelenik a jövő kapcsán egy érdekes szempont: Ha a sebességhatár betartását automatika felügyeli majd, így pedig jóval kevesebb (csúcs)teljesítményre lehet szükség. Ha jól tippeled, így azért a motorok akár közelebb is lehetnek majd az optimális üzemállapothoz, ami tovább javíthatja a hatásfokot. Ez eddig 2 olyan folyamat ami segít javítani a helyzeten. A flottaátlaghoz pedig hozzátartozik az is, hogy ez katalogusadat szinten hozott fogyasztásokra vonatkozik. Hogy jóval több kisebb autót adnak el, mint nagyobbat. Hogy a drágább szegmensben is megjelenik az elektromos meghajtás 0-s adata.
szaby601
szaby601 13 napja
Hasznosnak ezeket a videók. Sajnos sokszor még a szervizek is tartanak a 0w olajtól. Inkább adnak 2 tubus adalékot a benzinhez cirka 50 euróért.
Sándor Vas
Sándor Vas 13 napja
Értem én, hogy egy műhely/szerviz baromi autentikus környezet a témához, de lássuk be baromi idegesítő úgy hallgatni Gajdán Urat, hogy közben a háttérben folyamatosan csörögnek-csattognak, zörögnek valamivel. Eleve a csarnok akusztikája baromi rossz (nyilván nem erre van kitalálva), és erre még bőven rátesz egy lapáttal a háttérben dolgozók "hangoskodása".
István Horváth
Nagyon részletes videó, viszont egy fontos szempontot nem említ, azt, hogy ma egy 1.2-es turbós motorból kijön a 100 Le fölötti teljesítmény, de hogy az meddig és milyen áron, azt nem. Szerintem egy autó környezetre gyakorolt hatását nem csak a fogyasztás adja. Ok, az 50 évvel ezelőtti karbis kocsik zabáltak a maiakhoz képest, de mondjuk a csúcson, kb a 80-as évek közepétől a 90-es évek közepéig gyártott autók motorjait még nem sanyargatta az euro norma, volt is gázreakció, relatív nagy teljesítmény, meg a mai filleflancoktól mentes elektronikai kütyük hiánya miatt (is) kisebb tömeg......aztán a politikusok, bürokraták szétb@szták az egészet. A mai vedd meg, használd 3-4-5 évig, aztán dobd el filozófia mitől jobb, mitől környezetkímélőbb? De 5-öt fogyaszt, de jó, miközben 3 ütemű kocsit lepték el az utakat: szív, szuszog, baszik húzni.......
bogika98
bogika98 13 napja
A húszéves kocsimat kénytelen voltam lecserélni egy újabb használtra. A kereskedőnél ott áll egymás mellett egy hétéves és egy újabb verziójú hatéves. Azonos felszereltség, állapot, de a régebbi a drágább. Kérdem, hogy van ez. Ja kérem, nézzen bele a motortérbe, a régebbiben egy négyhengeres szívó van, az újabban meg egy háromhengeres ezres turbós lódarázs. A régi motoros a világból kimegy, az újabb bármikor bedögölhet, az meg egy vagyon. Mondom oké, meg vagyok győzve. Városban 6.9, országúton 4.9. Kerek egy literrel kevesebb, mint az első kocsim, ami Skoda 100 volt...
R. Békési
R. Békési 13 napja
Gajdán úr! Olyan kérdésem lenne, hogy egy olyan motorkerékpárban amelyiknél 10W40 az előírás szabad e 0W20as olajat használni?
Gyoszor
Gyoszor 12 napja
+OliKahn12: ha eggyel alacsonyabb viszkozitásút teszel bele, akkor könnyebb lesz a szivattyút hajtani. Amiről az autószerelőd beszélt, az a nagyobb viszkozitású olaj. Az ró nagyobb terhelést a szivattyúra, lelassul az olaj áramlás a gépben, nem szállítja el a hőt, stb, szóval gondot okozhat. De azért szokták meglépni, hogy ne egye meg olyan gyorsan, mikor már kopott a motor. Persze nem ez a megoldás rá, hanem a motor felújítás.
OliKahn12
OliKahn12 13 napja
Nem vagyok szakerto Gajdan tanar ur regebbi videoira hivatkozva tudok csak irni, de kihangsulyozta, hogy mindenki az eloiras szerinti olajat hasznaljon Autoszerelom: regebbi motoroknal lehet eggyel alacsonyabb viszkozitasu olajat tenni, hogy ne terheljuk tul az olajellatasert felelos oreg alkatreszeket. :) nem vagyok szakerto, de szerintem jol irtam le!
lifi grugru
lifi grugru 13 napja
Öregnek számító autókat sokat vezettem, az Uaz az megfelelő karbantartással, nem ólmozott lábbal terepen a felét ette annak amit apám kollégája kihajtott belőle benzines állófűtéssel (igen akkor divat volt a céges autóból sajátba tankolni) , de más 1,6-os motorok is kis törődéssel 15W 40-el sokig elmentek volt 20 éves trabantunk is a tipustól telhető jó teljesítménnyel, és kis fogyasztással. A mai modern autók amik már a sima csavarhúzóval lassan megközelíthetelenek, minden altipushoz külön speciális szerszámok kellenek, és a visszavezetett kipufogógáz sikerrel tömi el bármelyik motort, annyira bonyolultak a szerkezetek felépítései, hogy nagyságrendileg alkatrész csak cserélhető alig javítható. Az elektromos autó mint világmegváltó csoda várat magára, kell neki külön infrastruktúra mint ma a benzinkút hálózat, kifejezetten olcsó..., az aksik alapanyaga pardicsomi körülmények közt élő diktátorok uralma alatt van részben, vagy tengerfenéken lapul és csak azért üzlet kitermelni, mert annyi amennyi a piaci ára... ,ha tömeggyártástól olcsó lesz az elektromos autó, lesz háttere, és már tényleg mindenhol ellenőrzi magát, majd gyakorlatilag önnálóan vezet mint a tesla3, (kis hibahatár a civil GPS 5m pontossága) sikerült elérnünk hogy lovat ami 100%-ban környezetbarát és költséges a fenntartása lecseréljük egy elektormos önnálóan gondolkodó járműre, mondjuk ez tényleg bárhonnan hazatalál és nem ugrál alattunk. Ha 70-es évek lemez mercédesze Kb ugynaz a súly, A mai merci kasztnija felét sem nyomja annak amit a régié, vegyük ki a légkondit , a maradék súly hogy nőtt az autóra? Addig fejlesztettük az alaktrészeket, amíg azok elszaporodtak?
Tegiwa Sport
Tegiwa Sport 13 napja
Nagyon jó a műsor, még sok ilyet!! Köszönjük Gajdán tanárúr :)
N3szt0r
N3szt0r 13 napja
Azért azt is érdemes elmondani, hogy nagyon jó a fejlett olaj, de ha azzal a motorral bármi történik.. Akár egy hengerfej tömítés átégés vagy egyéb nyalángság akkor ki is lehet dobni....
Csányi Viktor
+Dávid Kaszab Üdvözletét küldi a nyolc éves TSI-m, és köszöni, semmi baja, pedig főleg városi terhelést kap...
Dávid Kaszab
Dávid Kaszab 12 napja
+N3szt0r Szerintem az új autókat nem is tervezik 5 évnél tovább
N3szt0r
N3szt0r 13 napja
0w olajat a víz pillanatok galyra vágja. Új blokkok meg egyáltalán nem úgy vannak tervezve, hogy akár egy síkolást is kibírjanak... Arról nem beszélve, hogy a 5 év elhanyagolt használat után a kis turbos motorok nagyjából kukába valók....
Highwayman
Highwayman 13 napja
Az 1977-es Mercury Marquisom 20-25 liter körül eszik. Mert egy 7.5 literes szívó V8 hajtja, amihez 3 sebességes automata váltó kapcsolódik. Önsúly 2,4 tonna. Légellenállás mint egy kockának. Sorolhatnám tovább, de minek. Az a baj az egésszel, hogy nagy csodát a mai autóknál sem látok. Ki tud manapság egy hat méter hosszú és két méter széles autóból kevesebb fogyasztást kihozni? Senki.
Zoltán Sebestyén
Rendszeresen követem a Tanár Úr videóit, de ez különleges.. Bárkinek is jutott eszébe, hatalmas ötlet volt, gratulálok a Thug Life-hoz, annyi az építő kritikám csupán, hogy legközelebb a cigit, és a szemüveget se hagyjátok ki! :) Így tovább, köszönjük az ilyen, és hasonló oktatóvideókat!!!
Zoltán Sebestyén
Akit esetleg érdekel:, és nem ismeri a GTA San Andreas-ból: huvid.net/video/vide%C3%B3-tNp9fzmXyn8.html :)
Zoltán Zsebő
Zoltán Zsebő 13 napja
Audi A4 B6 2001 es 2.0 benzin ALT motor kódos autómhoz a szerelő 0W-30 as olajat rakót bele de szerintem is az 5W-40 jobb lenne bele
Dávid Magyar
Dávid Magyar 13 napja
7:25 :DD
GERGELY TÓTH
GERGELY TÓTH 13 napja
Én a 0w-40 - re esküszöm.
Szucs Gabor
Szucs Gabor 13 napja
köszönjük tanàr úr !
Nincsen Nincseen
Vw remélem sok milliárd büntetést fizet majd 2021 körül :D
György Gáldi
György Gáldi 12 napja
WV. nem fizet azt a vevő fizeti
Bakos A. M.
Bakos A. M. 13 napja
0w20/30 eljut oda időben gyorsan de viszont nem ken olyan hatékonyan? A 60 nas 70 nes évek benzinesei kellő odafigyelésel elmentek 300 ezer km től akár 1m km-ig. A mai szar Turbosbenzinek 80% amiből kisajnálják az anyagot a zöldek miat, 100 ezer km után kuka, szinte javithatatlanok. Ehez viszonyitva egy dieseles teherhjó környezet szenyezési indexe kitesz egy kisváros lakoinak gp járműit, itt is a népet akarják lehuzni mint mindenben
Arpad Sörös
Arpad Sörös 13 napja
Mindig nagy figyelemmel,érdeklödéssel követem Gajdán úr kiváló videóit.Köszönet érte. Különösen érdekel az olajjal kapcsoplatos filmekSzintén igen fontosnak tartom a motor megóvása érdekében..Azonban nem igazán vagyok biztos,hogyv ha van valakinek egy értékes de öregebb gyártású gépe akkopr is használhat-e újabb fajta olajat ami még pl. 96-ban nem volt használatos általában,pl 5W30-as esetleg 0W20-as olajat? De akkor még 5W40-eset ajánlottak a típusba.Megköszönném,ha egyszer erröl is jönne egy film.
Nincsen Nincseen
Ő nem újságíró, tanár. Jo lenne több hasonló tanár
Robert Varro
Robert Varro 13 napja
De az új a turbós benzines motor több kokszot okad mint a régi karbis vagy kezdetleges injektor!?
hammervore
hammervore 13 napja
És ha esetleg azzal próbálkoznék meg hogy régebbi tdi autóba ilyen új minőségű 0w30 vagy 0w20 olajat töltenék okozhatna e problémát?
Baladár
Baladár 12 napja
Ha ilyesmire vetemednél, már előre vedd meg a cseremotort és beszéld meg azzal is, aki kicseréli.
Attila Kovács
Attila Kovács 13 napja
Végig hát :).
Gergely Balázs
Gergely Balázs 13 napja
Érdekes volt, viszont ha régebbi autókba (amikbe nem ilyen olaj az előírt) töltünk 0W-és olajat akkor mi történik, mik a következményei?
Sándor Gubán
Sándor Gubán 12 napja
+István Vincze A régi Swift egy legenda, akár napra forgó olajat is önthetnénk bele és még úgy is a világból kimenne. Hidegen van különbség persze egy egy tìpusnál nem fog gondot okozni. Többségében érdemes a gyári előìrást követni.
István Vincze
István Vincze 12 napja
+Sándor Gubán ! Ez attól függ, hogy milyen az olaj pl egy 0W40 teljesen jó benzinesbe, kb 8 évig ezt kapta a régi Swiftem, semmi baja nem volt, télen könnyebben indult, ennyi volt a különbség. Aki azt állítja, hogy a 0-ás és a 10-es olajban van különbség 150-200 fokon az valótlant állít mindkettő folyik nagyon.
Sándor Gubán
Sándor Gubán 13 napja
Mivel más a viszkozitása az olajnak ("folyósabb") ezért nem lesz megfelelő az olaj "vastagság". Tönkre megy a motor. Sajnos ez vissza felé már nem kompatibilis.
chilon75
chilon75 13 napja
Gajdán úr videóit mindig nagyon várom. Érdekesek, mindenki számára érthetően magyaráz, ez a rész is nagyon jó lett. Várom a következőt.
Spock B
Spock B 13 napja
Sziasztok! Köszi az infokat! Kiváncsiságból kérdezem ha 1985-ös 1.3 VW golfba , ezt a 0w 20 csodát teszem, elindulna egyáltalán a kocsi? Esetleg úgy reagálna mint a 100 benzinre és elkezdene dadogni, vagy csak simán adnék a sz.rnak egy pofont és nem lenne semmi változás se fogyasztás, se állagmegóvás szempontból?
Spock B
Spock B 8 napja
+Baladár Ha még kapnék hozzá! Már a bontókból is kezd kikopni :(
Spock B
Spock B 8 napja
+Istvan Zsenak 8D lehet azt kellene tennem!
Istvan Zsenak
Istvan Zsenak 8 napja
Stílusosan: feladnád neki az utolsó KENETET :)
Baladár
Baladár 12 napja
Lenne változás, elég drasztikus. Állagmegóvás szempontjából éreznéd leginkább, mert vehetnél másik motort néhány perc üzemidő után.
Gergi Nálhi
Gergi Nálhi 13 napja
Az én 2literes turbó diesel Audim lágy hibriddel 4,7 et fogyaszt ami igenis nagyon jó érték egy 2 tonnás kocsitól.
Feke Pál
Feke Pál 12 napja
Tisztelt Miklós! Először is meg szeretném köszönni a végtelen tudás megosztását! Nagyon hasznos információkkal tudja ellátni azokat a ,,nézőket" akik egy picit is szeretnének törődni a jármüveikkel. Lehet, hogy nem csak én leszek egyedül ezzel a kéréssel, de mivel mást még nem láttam ilyet kérni, ezért én fel szeretnék dobni egy témát a benzines részecskeszűrős technológiáról. Ezernyi kérdés merül fel bennem, hogy miután tisztázódott az emberben, hogy nem engedheti meg a mindennapos használatában a dízel kocsit, mivel már teljesen alkalmatlan a városi közlekedésre, és azért szeretne még egy kevés dinamikát a kocsijába, akkor megengedheti-e magának a modern részecskeszűrős turbó benzines járművet? Adott egy példa: Reggel gyereket suliba, oviba, onnan munkahelyre, délután ugyan ez visszafelé és ez megy egész héten. Hétvégén itt ott elugurúl vidékre, vagy kirándúlni, de nem autópályán. Ugye a dízeleket valószínüleg nem azért utálták meg egyre többen, mert kormol, kerregő hang, stb. hanem mert egyszerűen ha nem autópályáztatja meg az ember, nagyon rövid idő után előjön a részecskeszűrős probléma. A környezetemben akik ilyen használatra az elmúlt 4-5 évben dízelt vettek, már mind küzdenek a részecskeszűrő problémákkal. Ilyen felhasználásra mennyire merjen az ember új részecskeszűrős modern túrbó benzinest venni? Miben különbözik a technológiája? Tovább bírja a részecskeszűrő élettartalma? Ugye mielőtt bevezették a benzines részecskeszűrőt, elég sok tsi kipufogó kormos volt, szóval nem sokkal kevesebb a koromképzés a turbós benzineseknél sem. Hálás lennék, ha az új részecskeszűrős benzines technológiáról is lenne egy ilyen kis oktató videó. Nem szeretnék két kocsit fenntartani csak azért, hogy tudjak egész héten a városban szaladgálni egy kis szívó benzinessel (ami még nem részecskeszűrős), majd hosszabbtávra beröffefenteni a részecskeszűrős társát. Vagy már csak ez a lehetőség marad, ha az ember 10 évre szeretne megvenni egy új, viszonylag nyomatékos dinamikus kocsit? Tudom, ott vannak a mazdák, respekt is nekik amiért még meg tudják oldani, de akkor sem lesz olyan erős mint egy 1.5 tsi, vagy már a 2.0 tsi-t meg sem említem. Egyenlőre elég egy válasz is, hogy várható-e a közeljövőben egy ilyesmi videó. :) Üdv.
Buksi
Buksi 13 napja
az en diesel autom 2,7 litert fogyaszt ha az autopalyan egy kamion mogott szelarnyekban megyek! de egyebkent normal hasznalatban 6 liter
Péter
Péter 13 napja
Ha az 5W40es gyarieloirasu diesel motorba 0w40et rakok, azt gondolom csunyan elkezdene enni, es artana a motornak.?! Gajdan Miklos valaszat varnam nem a kommenteloket, de persze leirhatja barki amit gondol, de az o valasza erdekelne igazan. :)
Denes Polczman
Denes Polczman 12 napja
I
konigcsabex
konigcsabex 13 napja
Nekem egy '95 os passatom van 1,9 tdi 90 hp euro2-es, az auto 1400 kg es tankolasbol eredendo formatumban irom le 16,5 litret tankolok mindig es jarok 300 - 320 km-ert az ujabb tankolasig . Ezt vegyes uzemben de 70% varosban. Durvan 5 litres fogyasztas (varosban ).
Tamás Beregszászi
+Csaba Tóth Nekem szintén 1.2-es benzines (1.25) autóm van és a fenti leírt használat mellett télen sem megy 6,5 liter fölé a fogyasztásom. Kizárólag városi használat mellett sem. Természetesen lehet hajtani egy autót úgy is, hogy 10 litert egyen, de azt egy 1.9 tdi-vel is meg lehet tenni.
Csaba Tóth
Csaba Tóth 13 napja
Sose add el ennél jobb alternatíva nincs. Bírom amikor mondják, hogy városba kis benzinest. Ja. Persze. Csajom 1,2es autoja télen 10et is megeszik. Kollegáim szintén ezt mondják (autoszerelők vagyunk). A golf tdim télen városba se megy fel 6literig. Akkor ki bocsát ki több co-t? Elektromos auto: aposom munkahelyén van. Télen kabátba ücsörögnek benne, hogy vissza érjenek a telepre. Második autonak, bohockodni jó lenne, de ahhoz meg drága.
konigcsabex
konigcsabex 13 napja
+TheDavidking94 Jarattatom 1-2 percet helyben , aztan finoman megyek 40-50 km \h val 1500 as fordulatig , kb 10-12 perc utan mutat az olajhomero mert az enyemben az is van (nem csak viz) 50 60 C fokot. Minden masodik nap megyek vele 40 -50 km tavot . Ezt igy hasznalom mar 7 eve es jartam vele 120 ezer km ert csak en . Csaladi auto jarunk vele mindenfele . Mondhatom Ausztriatol Bulgariaig szinte minden orszag meg volt , nemelyik tobszorosen .
Lavja man
Lavja man 13 napja
konigcsabex szèp válasz. Aki bekóstolt, arra egy mondást tudok idèzni: "Nagyot akart fingani, de beszart!"
TheDavidking94
TheDavidking94 13 napja
Én mondjuk a dízelhasználatodnak nem látom értelmét, mert napi 30 km-re minden kell csak dízel nem, téli hónapokban sosem üzemmeleg a motor...
szabazso
szabazso 13 napja
Köszönjük!
László Riegl
László Riegl 13 napja
Hihetetlen milyen hozzáértése van Miklósnak. Mindig érdekesek ezek a videók.
Gergely K
Gergely K 11 napja
+v soma Igen ezzel teljes mértékben egyet tudok érteni. Én nem is az autós újságírásra gondoltam mikor Gajdán úr szakmáját írtam. Ha jól tudom járműgépész mérnök a végzettsége. Neki ez a szakmája és nem turbo rágó papírjáról ismeri az autókat mint a legtöbb autos ujságírónak nevezett lelkes amatőr.
v soma
v soma 11 napja
+Gergely K Az a baj autós újságíró szakmában nem sokan értenek valójában az autókhoz. Tisztelet a kivételnek. Inkább az újságírás a területük.
Gergely K
Gergely K 12 napja
Nem akkora csoda. Ez a szakmája és ez a munkája. Te is biztos tudnál a szakmád fortélyairól beszélni, ha elég időt töltöttél már el benne és képezted folyamatosan magad. Csak lehet, hogy annak nem lenne akkora nézettsége, de ezt nem bántásból írom :)
Gergely Balázs
Gergely Balázs 13 napja
Egyetértünk!
János Kovács
János Kovács 13 napja
CO2 kibocsájtást hibrid vagy pedig teljesen elektromos autók flottába állításával kompenzálják. Ez a legjelentősebb tényező, nem pedig a fogyasztás és az olaj típus. Jó lett volna ha ez is elhangzik.
Ferenc Nyíri
Ferenc Nyíri 13 napja
A Ford T modellek motorjaiból állítólag még sok a mai napig hajtanak fűrészgépeket, szivattyúkat odaát. Ezek a mai modern motorok a csodaolajjal lesznek ilyen tartósak?
zoltán timár
zoltán timár 12 napja
akkoriban a teljesitmenyt ugy noveltek h kobcentit noveltek , es a fordulat se volt az egekben . azokban mas fajta olaj van (volt) , non detergent a szep magyar neve .
László Libor
László Libor 13 napja
Nem kell ilyen tartósnak lenniük, senki nem vesz egy életre autót.
Kornél Kocsis
Kornél Kocsis 13 napja
Természetesen továbbra is vannak szívó benzines motorok új autókban.Azokon sem turbó sem kettős tömegű nincs.
work mthq
work mthq 3 napja
1996-os 2.3-as Ford Scorpio, szívó benzines, és van benne kettőstömegű! Bumm.
Kornél Kocsis
Kornél Kocsis 10 napja
+YELLOW És milyen igazuk van....csakúgy mint pár németnek is...meg olasznak is.Anyagi lehetőségektől függően érdemes elkerülni a későbbi zsebbenyúlós technikákat.Szerintem a még natúr egyszerű benzinesek után érdemes a hybrideket is megnézni.A jövő nyilván a full EV.
YELLOW
YELLOW 11 napja
+Gábor Csernák ezt írtam én is.
Gábor Csernák
Gábor Csernák 11 napja
+YELLOW sjana a kettőstömegű a főtengely védelme miatt terjedt el. Korábban ülékbe kovácsolt főtengelyek voltak meglehetős anyag rátartással, manapság öntött főtengelyek dívnak és azok is dekára lefogyasztva amik a rezgéset nehezebben kezelik.
YELLOW
YELLOW 12 napja
+zoltán timár nem ezért kell a kettőstömegű. A hivatalos mondások szerint a kelletlen rezgések kiszűrésére van. Tehát benzineseknél a közvetlen befecskendezéses motoroknál kezdték el sűrűbben használni. Kicsit más a járáskultúra. Illetve a kényelmes komfortérzet miatt. Hogy az ébredő nyomaték ne hirtelen érkezzen meg a hajtásra. Pl. a BMW benzines motorjai mindig nyomatékosabbak voltak, mint a konkurenseké. Persze ez nem indokolta volna a kettőstömegű feltétlen használatát. De ugye ha úgy vesszük egy prémium márkáról van szó. (Ezen most ne vitázzunk, ezt mondják.) Illetve fontos tudni, hogy ugye egyre könnyebbek lettek a motorok, az erők egyre nagyobbak, a főtengelyek egyre "gyengébbek" lettek. Ahhoz, hogy ne szenvedjen sérülést, szintén kell a kettőstömegű. Tudok pár esetről, amikor kiváltották alternatívaként simára. Van, akinek bevált, van akinek nem. Sok autóban nem lenne indokolt ez tény. Viszont így egy újabb olyan alkatrész van benne, amit cserélni kell majd, és nem is olcsó. Tehát ha eljön az ideje, akkor inkább túl adnak az autón, ezzel ösztönözve új autó vásárlása felé az ügyfelet.
Avasallador101
Avasallador101 13 napja
2006-os Volvo-ba is már a 0w-30 az előírás.
Avasallador101
Avasallador101 11 napja
+pocketninjahun Igaz.
pocketninjahun
pocketninjahun 11 napja
Igen és tedd hozzá, hogy A5/B5 mondjuk. Helyből súrlódáscsökkentett ezen felül is.
Dávid Ádám
Dávid Ádám 13 napja
Gajdán Miklós tudna válaszolni?
Dávid Ádám
Dávid Ádám 13 napja
honnan tudom meg hogy az én autóba jó e a 0W-20 olaj???
Attila Tóth
Attila Tóth 13 napja
+Dávid Ádám Eddig nekem sem kajálta mert a szelepszár szimmeringek cserélve lettek de voltak ezek a mínusz 15-ök' és akkor nagyobb lett a hézag induláskor. Vettem idegi alapon a legfingabb adalékot és azóta nem eszi az 5-öst sem. jarmualkatresz.com/Motorolaj-adalek---Motor-Doktor-300ml-9990-Mannol
Dávid Ádám
Dávid Ádám 13 napja
Kb annyi jön ki mint amenyi bemegy. 5w30 ból is
Dávid Ádám
Dávid Ádám 13 napja
Attila Tóth nekem nemeszi még az 5w30 at sem 10 000 cserélem liqui moly vagy motult használok 160 000km es c220 cdi-m van 2000 évjáratú
Attila Tóth
Attila Tóth 13 napja
+Dávid Ádám Nekem az 5-öst bekajálta, tettem bele sűrűbbet és most jó. A viszkozitása biztos jobb a hígabb anyagnak, a hőtűrő képessége meg a tanár úr szerint megfelelő. Bár szerintem ahogy melegszik úgy hígul. Az előnye nem turbósnál, hogy a hidrotőkéket biztos nem tömíti el, sőt talán tisztítja is. Összességében szerintem felesleges és drága is de lehet, hogy jót tesz egyik-másik régebbi autónak is.
Dávid Ádám
Dávid Ádám 13 napja
Attila Tóth na erre voltam kíváncsi csak egy kicsit szakmaiasabban
Dávid Ádám
Dávid Ádám 13 napja
és ha olyan autóba rakunk 0W-20 ami ma már 20 éves???
Vadkempingezés
Vadkempingezés 11 napja
​+mgoogyi illetve melegen nem lesz kellő olajnyomás öregebb autóknál. Régi merciken jól lehet kisérletezni mert van bennük olajnyomás mutató :)
mgoogyi
mgoogyi 12 napja
+Márk London A 0-ás olaj is túl vastag hidegen. Csak attól nem nőhet az olajfogyasztás, mert nem annyira vastag az olaj bemelegedés előtt, mint egy 10w-sel. Melegoldalon az a baj, hogy a régi autókat vastagabb olajra tervezték, ha nem elég vastag az olaj, az olajfilm nem fogja bírnia a terhelést.
Bakos A. M.
Bakos A. M. 13 napja
Nem azokra a fém alkatrészekre van tervezve, s ezér ha oda is ér gyorsan a kenési helyekre, nem fog olyan surlódás elenálást képezni mint például az előirás szerint bele való 10w40es vagy 5w30as. Magyarán hamarabb szétasza a motor alkatrészeit.
Márk London
Márk London 13 napja
Gondolom motortól és annak állapotától függ. mert 0 sokkal vékonyabb hidegen, így lehet olajfogyasztás lenne a baj,gyártási illetsztési hézagok és az eddigi 5vagy10es hideg oldali olajjal járatott üzemi 20év kopás után . Melegen pedig előfordulhat, hogy meg ég a 20as olaj, miközben 40esre van tervezve, ami sokkal nagyobb hőt tűr el? Utóbbit én is kérdezem igazából :D
ww95
ww95 13 napja
Villany motor kell az autöba,oszt ennyi.
- Lacafaca
- Lacafaca 13 napja
+Vegh Anrotacs dehogy haragszom....csak ha már ennyire szakmai akarsz lenni, akkor ne keverd a fogalmakat-ez a minimum-mert kiröhögteted magad.
Vegh Anrotacs
Vegh Anrotacs 13 napja
+- Lacafaca neharagudj, elirtam. Napelem
- Lacafaca
- Lacafaca 13 napja
+Vegh Anrotacs Oszt mit csinál a sok melegvízzel jóbarát? gőzgépet üzemeltet? xd
Tibor Borka
Tibor Borka 13 napja
+Szabolcs Hollósy Rosszul gyanitod
ww95
ww95 13 napja
+Szabolcs Hollósy ha végig gondolnád a dolgot,rájönnél,h nincs igazad. Mire 1 l benzin,gázolaj a kocsidba kerül, kb 10 l elégetésébe kerül. Valahol szibériába kitermelik vagy 6 ezer km-re, letarolnak mindent, mekkora energia idecsövezni, azután jön a finomítás,ami bődületesen energia igényes, azután tartálykocsikkal hurcolásszák ide-oda. Azután bekerül a gépjárművedbe,ahol a mozgási energiára fordított része kb 1 dl, 9 dl megy a pocsékba, meg a tüdőbe. Ja,és azt a benzint esélyed sincs máshonnan beszerezni,mint a kies szibériából. Villanyt azért sokféleképpen lehet csinálni, nem kell 90%-ban egy másik országra szorulni.
Arpád Rubint
Arpád Rubint 13 napja
Kifogástalan tudattal rendelkezik Gajdán Miklós....orommel várom a kovetkezo videókat
Arpád Rubint
Arpád Rubint 12 napja
+kcsi1 nem jártam magyar iskolába, keveset van lehetoségem magyarul beszélgetni....de megértet talán mindenki...remélem
kcsi1
kcsi1 12 napja
Talán szaktudással. Vagy tényleg arra gondoltál, hogy ő Buddha.
johnnyhun1
johnnyhun1 13 napja
én arra lennék kíváncsi nagyon, hogy vajon tényleg igazak-e ezek a mítoszok, hogy direkt rontják el az autógyárak az autókat, és a mérnököket elküldik akik túl jót terveznek? Mert szerintem azért ez eléggé összeesküvés elméletes dolog... Manapság sokkal sokkal bonyolultabb 1 autó mint régen, a rengeteg szabványnak meg kell felelni stb... egy autószerelő azt mondta, hogy azért csinálnak 1.2-es tsi motorokat, hogy menjenek minél előbb tönkre... De Gajdán úr meg mindig arról beszél, hogy azért, mert így sokkal kevesebb a károsanyag kibocsátás, és a régi módszerrel már nem lehetne megfelelni. Szóval igazán kíváncsi lennék az igazságra :D
HUMBUK 33
HUMBUK 33 13 napja
Több autóipari cégnél dolgoztam már, 13 éve melózom. Az egyik cég a hondának gyártott klíma kompresszort, a nyomásteszten nem felelt meg egy darab, kb 2 napig szaladgáltak vele, analizálták a hibát, stb.... Mint kiderült sikerült még legyárani belőle több száz darabot. Tudod mi volt a megoldás!? A gyenge minőségű alkatrészeket kiküldték mexicóba a jókat japánba. Ford kuga ablakemelő: kínából sorjásan érkezett be a csiga, amire felcsévélik a bowdent, szorult a házban, a teszter folyamatosan dobálta ki magas súrlódási értékre, állítottak a teszteren, hogy minden ilyen ablakemelő átmenjen.... Continental hűtővízcső: egy komplett éjszakás műszak elkeverte az összetételt, hő hatására megkeményedett a cső és hamar kirepedt, amerikába lett küldve ez a széria, meg is lett az eredménye, lásd; ford eco boost túlmelegedő motorok. Sorolhatnám még a hasonló történeteket. Menj el dolgozni egy autóipari céghez, vagy egy gyárba egyszerű sori melósnak. Elég sokszor fogod hallanai a "jóvan az úgy" mondatot. Meg kell nézni, hogy, hol és kik rakják össze az alkatrészeket az autókhoz..... Nem kellenek ide mérnökök, hogy szándékosan gyengítsék az alkatrészeket, ha hanyag, tróger cégek a beszállítóik.....
István Ecsek
István Ecsek 13 napja
+Dominik Ferencz Fentvannak a videoi itt Youtubon ,,Ataisz,, néven. Jopár előadast vegigkelett neznem, mire osszeállt a kép. De akire a tudomány azt mondja hogy csaló, na annak a 90%-a valódi talalmany, es ha koztudara kerulne akkor rajonnenek az emberek, hogy a tudomany alig haladt valamit, csak a pénzünket szedi el.
István Ecsek
István Ecsek 13 napja
+Dominik Ferencz sajnos nem tudok tobbet :(, De mondjuk itt van Gróf Spanyol Zoltan talalmanya is, de az csak 1 a sok kozul. Az ő megoldasa vizel mukodik, mellekhatasa, hogy befoltozodna az ózon réteg. sajnos megbelyegeztek csalonak es az eloadasait betiltottak. Az ugye köztudott, hogy a Fold, a naprendszer , vagy az elektronok sem keringenek ingyen, mert hat nincs ingyen energia, az isten is fizeti a sérga csekket az elhasznalt energiáert. :)
István Ecsek
István Ecsek 13 napja
+johnnyhun1 Igazad van, hasznosak ezek az előírasok,ha mar a valódi szennyezésmentes autokat nem engedik gyartasba, vagy ha igen az a lenyeg hogy sokat keljen fizetni erte. Vajon a vizmeghajtasos autót miert nem engedik?
Dominik Ferencz
Dominik Ferencz 13 napja
+István Ecsek Igazából az egyértelmű, hogy hogyan mert nem kell csak a hőt árammá alakítani akár egy ugyanilyen dugattyús megoldással és rögtön hatalmas energiákat tudna még nyerni (120Le motornál min. 240Le). Inkább csak annyit kérdeznék, hogy elárulnád ki is az az ismerősöd privátban akár?
Buksi
Buksi 13 napja
Ezelőtt 20 evvel a zsigulim is 10 litert fogyasztott , mostani autom is 10 litert fogyaszt , igaz a zsiguli 65 le volt , a mostani pedig 165 le , de a fogyasztasa megegyezik ! 🤔
Patkás Krisztián
Kituno utmutato, azert hozzatennek 1 amugy sokak szamara egyertelmu magyarazatot, amiert jo megnezni a specifikus gyari eloirasokat, amelyek tudtommal leginkabb a nemet autogyartokra jellemzoek: azert jo ralesni ezekre, mivel elofordulhat hogy 1 amugy kituno olaj az osszetevoi okan nem biztosit megfelelo kenest pl. a hengerfal es a dugattyu kozott vagy ugyanigy barmilyen olyan esetet fel lehet hozni ahol van legalabb 1 kenesre szorulo mozgo alkatresz.
Zsolt Kovacs
Zsolt Kovacs 13 napja
👍👍👍
Gábor Endre
Gábor Endre 13 napja
Édesapám 1984-es VW 1.3-as diesel poloja 4,08 litert evett egy balatoni körúton 2000-ben, 16 évesen. Bizony. ZABÁLT.
attilagm
attilagm 13 napja
Ismét egy hasznos videó, gratulálok! Egyszer szeretnék egy olyan vidit is, ahol a "vastagabb" olajak használatának veszélyeit elemeznék, mert rengeteg tévhit van, pl. motorkerékpáros körökben, hogy az mennyire "jó", s az Istennek se értik, hogy pedig nem! tudom, hogy volt érintőlegesen szó az "olajos" részekben, de hasznos lenne kidomborítani egy vidiben, hogy a motorosok is okuljanak. Köszönöm!
István Ujj-Mészáros
Csak a Toyota motorok például annyira érzékenyek az olajra, hogy azoknál kifejezetten káros a vastag olaj, de még a gyári előírás is problémás, ha nem elég jó minőségű az olaj, és kokszosodik.
IDtechno
IDtechno 11 napja
Eggyel sűrűbbre váltani még okés, de nagyobb különbség már nem annyira, hacsak nem versenypályán nyelezi vki a gépet. Nálam 10w-30 az előírás, de mivel nyári melegekben motorozom, sokszor városban is, ezért 10w-40-es olajat használok. 50-es vagy 60-ast eszembe sincs beletölteni.
István Ujj-Mészáros
Priusba is gyakran próbálják a vastagabb olajat, amikor elkezdi zabálni, pedig valószínűleg a kokszosodás okozza a problémát, és a vastagabb olaj csak még nagyobb gondot okoz. Sajnos én is próbáltam a vastagabbakat több szerelő tanácsára, úgyhogy azt el tudom mondani, hogy egyáltalán nem fogyott kevesebb. Most próbálom a 0W-20-at, Shellt, mert valószínűleg az az egyik legtisztább. Ezzel még nincs hosszú távú tapasztalat.
zsoleszto flamingorigo
Lehet hogy csökkent a mai autók fogyasztása, de épp az hogy nem látványosan, ahogy a hiper szuper autóktól várnánk.
Krisztián Menyhárt
+Roland Dara Az a fogyasztàs csökkenès nem annyira làtvànyos.
Roland Dara
Roland Dara 13 napja
Onmagaban a fogyasztascsokkentes nem ugy. Ugy kell csokkenteni hogy pl. 6 literes atlagot ne 60 lobol hanem 130 lobol hozzunk ki ugy hogy kozben a co2 is a fele legyen. Ebbol a logikabol kiindulva ket 6 literes fogyasztas nem ugyanaz...
kocsis daniel
kocsis daniel 13 napja
viszont egy 50 évvel ezelőtti 75 lovas autó és egy modern 75 lovas kisautó között megvan szerintem a várt látványosság . tehát erősebbek is lettek és kevesebbet is fogyasztanak ..
Gergely Balázs
Gergely Balázs 13 napja
Egyik napról a másikra nem is fog, de az e-autók meg nem is fogyasztanak, csak elektromosságot, de igazából csak a kőolajfinomítás révén 7 literenyi benzin finomításából egy Nissan Leaf elmegy kb 90km-tert és ezt a benzint még nem égették el, nem szállították és még a fúrást se számoltuk, tehát ha holnap minden autó elektromos lenne, ilyen nem lesz, akkor is lenne elég energia, csak felkéne ismerni a helyzetet.
Attila Tóth
Attila Tóth 13 napja
Mit össze nem kínlódnak az autógyárak, hogy késleltethessék az elektromos autók elterjedését. Agyonbonyolított - ráadásul olyan fellépő problémák amik nem is lennének ha nem lenne mondjuk közvetlen befecskendezés pl. - szóval bonyolítják, ár nő aztán pár év múlva széthullanak annyira széthajtják őket a turbóval meg a kis lökettérfogat-nagy fordulatszám kombó'val. Mindezt mondjuk 'óvodába cipeléssel' ami alatt az üzemi hőfok ki sem alakul télen.Ezek a nullás olajak nagyon jók biztos, nem is lesz csak 5 ezer ft litere, arról nem beszélve, hogy mikor kopni fog a dugattyúfal majd szépen megeszi a motor aztán tolja kifelé a kipufogócsövön egy idő után. Két majdnem hasonló motornál (Renault) ami nagyjából csak a változó szelepvezérlésben tér el külön felhívják a figyelmet tesztekben, hogy akinek esze van inkább a hagyományosat vegye mert a változó szelepes vezérlése egy idő után elszáll és több százezer a javítása. Itt tartunk, én biztos nem veszek új benzin-dízel autót már, ami van megy amíg megy aztán elektromos jön.
Attila Tóth
Attila Tóth 13 napja
+N3szt0r Aha, ki ne találd, hogy akkora mutatvány. Bár az is igaz, hogy a mostani autószerelőknek a vezérléscsere is magas sokszor. Azt ki sem merem ejteni már, hogy nyelestengely csapágy. Amúgy a villanymotorban nincsen csapágy. Kívül van.
N3szt0r
N3szt0r 13 napja
:D akkor még nem láttál elektromos kocsit javítani :) egy villany motor csapágy cserét megnézek mennyiért csinálnak neked :) kösz, maradok a vezérlésnél....
lifi grugru
lifi grugru 13 napja
Frédi és Béni vajon mekkora Co2 kibocsájtást produkált 100km-en?
kcsi1
kcsi1 12 napja
A metángáz sokkal veszélyesebb.
davidberczi
davidberczi 13 napja
Az a korábban elfogyasztott bableves mennyiségétől függött.
B0bTheBiker
B0bTheBiker 13 napja
A mostani autókra érvényes 130g/km-es kvótát lehet még a kispolskim is teljesítené. :) Szuper ez a fejlődés.
coderHUN
coderHUN 10 napja
+István Vincze rosszat jelöltem meg, bocsi.
István Vincze
István Vincze 10 napja
+B0bTheBiker Mondjuk egy keleti majd 50 éves szerkezetet a mai technikával összehasonlítani🤔. De akkor nézzük volt Swiftem a GA-s sorozat kb 1990-es technika a leg jobb fogyasztása 4,2l volt az átlag a lábam alatt városban 6 télen 7. Városban senki nem tudott otthagyni 53 Le, autópályán 140-150 között mentem vele tartósan. Ismerek olyat aki 3,6l kihozott belőle, ez kb ahogy eddig mérték a gyárban a fogyasztást. Mennyit eszik a 2018-as póló? Ne a gyári hanem a valós fogyasztást kérném leírni. Meg mennyit hamisított a károsanyag kibocsátáson a komputer? A leg jobb autókat megbízhatóság ár érték a 90-2000 években csinálták, azóta csak romlottak az autók.
István Vincze
István Vincze 10 napja
+coderHUN Bocsi nekem nem volt kispókom, azt nem én írtam.
coderHUN
coderHUN 10 napja
+István Vincze Azért a kispolszki és a megbízhatóság is kettő, egymástól messze álló fogalom....
MrPisti72
MrPisti72 11 napja
jo vicc:))))
Következő
Meet my giant pair of scissors
13:31
Megtekintés 455 468
Sajtóklub (2019-04-22) - HÍR TV
41:56
AKSIT CSERÉLTÜNK egy TESLÁBAN!
14:58
The roadsters maxed out now...
19:42
8 Amazing Police & Military Inventions
12:13
THE SECRET IS OUT!
12:56
Megtekintés 280 012
Aventador Defeated by First Renter!
8:21
BREAK THE BOX WIN $100,000
17:37
Megtekintés 1 876 379
Big Nasty Gets Defeated!
32:51
Megtekintés 110 237
Hondaru 2.0 Hits The Dyno!
23:11
Megtekintés 259 835